KIVITALLI

Kivitalli on pitkäaikainen haave omasta tallista, joka toteutui syksyllä 2004. Pieni maalaistalli Sastamalan Heinoossa hyvien kulkuyhteyksien päässä  tarjoaa ympäristöineen hyvät mahdollisuudet tavoitteelliselle harrastamiselle ja kasvatukselle. Tilan rakennukset on kunnostettu vanhoja maatilanrakennuksia uudistaen ja rakentamalla uutta eläinsuojeluasetukset ja hevosten hyvinvoinnin huomioon ottaen.

Hevosten hoidosta vastaavat Kaisa (maatalousyrittäjän perustutkinto sekä valmentajan ja tallimestarinammattitutkinnot) ja Ann-Niina Kiviniitty joilla on useiden vuosien kokemus hevosista ja työn alla myös valmentajan ammattitutkinto. Myös Juha-Pekka, Anne ja Kalle Kiviniitty osallistuvat tilan töihin vapaa-aikoinaan, kyseessä on siis melkoinen koko perheen projekti. Tarpeen vaatiessa käytämme asiantuntevaa lomitusapua ja tilalla on ajoittain myös harjoittelijoita hevosalan oppilaitoksista.

 

TÄYSIHOITOPAIKAT

TALLI

- karsinat hevosen/ponin koon mukaan, kuivikkeena turve/kutteri, automaattivesikupit (talvella lämmitetty vesi)

- ruokinta 2-3 krt päivässä, ensiluokkainen heinä , kaura, PAVO-kivennäis-monivitamiinivalmiste, merisuola, lisärehut erikseen

- koneellinen ilmanvaihto

- pesupaikka lämpimällä vedellä

- loimienkuivatuspaikka

- lämmitetty satulahuone jossa jokaiselle hevoselle oma varustekaappi

- lämmitetyt sosiaalitilat jossa wc, suihku, pyykinpesukone ja taukotilat

- ulkoilu 5-10h yksin tai ryhmissä hiekkapohjaisissa tarhoissa, kesällä mahdollisuus laiduntamiseen

- tallilla on hevosten hyvinvointisuunnitelma ja  kuluttajaviraston mukainen turvallisuusasiakirja

Tallissamme on 3 erillistä yksikkö, 3 hevosen (erinomainen vaihtoehto hengityssairauksista kärsiville), 11 ja 8 hevosen tallit

KENTTÄ, 40x 60 hiekka-kumirouhepohjainen kenttä ja hyvä estekalusto

HARJOITUSRATA, hiekkapohjainen 2,5km pitkä  mäkinen rata ratsastukseen ja kärryille

MAASTOT, runsaasti eripituisia 5-60km rauhallisia maastoreittejä

MAASTOESTERATA, erilaisia perusmaastoesteitä nurmipohjalla

UITTOALLAS

Tiedustelut vapaana olevista karsinapaikoista Kaisalta!

 kuva Katri Pajukoski

PIHATTOPAIKAT

Hevosten ryhmäkasvatus kylmäpihatoissa on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana. Suuri osa Suomessa vuosittain syntyvästä n. 4000 varsasta viettää nykyään ensimmäiset elinvuotensa kylmäpihatossa. Pihaton etuina perinteiseen tallikasvatukseen verrattuna pidetään raikasta ilmaa, vapaata liikkumismahdollisuutta ja sosiaalisia kontakteja muihin hevosiin. Kivitallin pihatoissa elävät nuoret hevos- ja ponivarsat.

Tallimme pihatto on 2006 valmistunut neliseinäinen, tiivis, hyvin kuivitettu pihattorakennus suojaa hyvin huonoilta sääolosuhteilta ja vähentää hevosten energiantarvetta. Kuivikepatjan (pohjalla turve, päällä olki) merkitys on myös suuri, sillä lämpötila patjan sisällä voi olla jopa 50 °C, mikäli lannan palamista tapahtuu. Kylminä kausina paksu olkikerros kuivikepatjan päällä tarjoaa hevosille lämpimän makuualustan ja mahdollisuuden kaivautua oljen sekaan.

Varsoilla on ulkona vapaasti saatavilla ruokintahäkeissä ensiluokkaista heinää, jotta ne pystyvät säätelemään rehunkulutusta energiantarpeensa mukaan. Karkearehun lämmöntuotantovaikutus on suurempi kuin väkirehujen, siksi karkearehun määrää suositellaan nostettavaksi kylminä kausina myös sellaisilla hevosilla, joita ruokitaan rajoitetusti. Ruokinta paikat siivotaan tarpeen mukaan ja kerran vuodessa perusteellisesti jolloin myös pintakerrokset uusitaan.

Väkirehuannoksensa varsat syövät sisällä omista kupeista joissa mahdollisuus myös tarpeen mukaan lisärehujen ym syöttöön. Pihatoissa on lämmitetyt juomakupit joihin tuleva juomavesi on Pihattovarsoja varten on varattu karsina sairastumisia ja muita hoitotoimenpiteitä varten.

Ruokinnassa on tärkeää, että varsat saavat syödä oman väkirehuannoksensa rauhassa. Väkirehuruokinnassa käytämme kauraa, vitamiinikivennäisvalmistetta ja lisänä varsarehua. Rehujen analysointi auttaa suunnittelemaan varsakohtaisen ruokinnan. Lisäksi varsoilla on pihatossa suola- ja kivennäiskivet. Pihatoissa on juoma-automaatit joissa on esilämmitetty vesi.

Varsojen ulkoilu tapahtuu turvallisesti mäkisessä maastossa sijaitsevalla ulkoilualueella josta suurin osa on sorastettu ja helposti siivottavista. Virikkeenä varsoilla on talven tullen puunrunkoja – ja oksia. Varsat ja emät saapuvat pihattoon laidunkauden loputtua jossa ne yhdessä opettelevat pihatossa elämisen alkeita. Näin nuoriso oppii käyttämään automaattikuppeja ja ruokailemaan omilla paikoilla. Emien pois otto tapahtuu asteittain kun varsat ovat vieroitusiässä. Tällöin vältytään vieroituksen mahdollisesti aiheuttamalta stressiltä.

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä!

 

KASVATUS- ja SIITTOLATOIMINTA

Kivitallilla harjoitetaan kasvatustoimintaa pienessä mittakaavassa. Vuosittain meillä syntyy poni- ja hevosvarsoja jotka etsivät uusia, aktiivisia koteja. Varsojen kohdalla hintaa enemmän merkitsee koti jossa nämä saavat pienestä pitäen asianmukaista koulutusta ja tietysti myös paljon huolenpitoa ja hellyyttä. Kasvatamme shetlanninponeja, ratsuponeja sekä fwb hevosia  Stone- nimellä ja suomenhevosia etuliitteellä Lammin. Kasvattimme myydään rekisteröityinä, mikrosirutettuina  ja rokotettuina.

Tilanteesta riippuen tilalla astuu myös  oreja. Tallilla astuneita oreja ovat Joran v.d. Stationsstraat, Flora’s Hof Macig, O-ne v.d. Heuvelshof sekä Lunnalyckans Artist. Siittolapalveluista vastaa eläinlääkäri Hanna Palos www.oriasema.net. Tallilla on käytössä kaksi pakkopilttuuta tutkimuksia ja siemennyksiä varten.

 kuva Katri Pajukoski

 "PONIKERHO" 

Tallilla pyörii viikoittain ponikerho jossa 4-15v lapset ja nuoret harjoittelevat turvallisesti ponien hoitoa ja ratsastusta. Ryhmät kokoontuvat viikoittain reilun 1h ajan kerrallaan, jolloin tutustutaan tallielämään,  erilaisiin poneihin, hoitamiseen ja tietysti opetellaan ratsastuksen alkeita kentällä ja maastossa. Talvella hiihtoratsastamme, ajelemme reellä ja myös toisinaan luvassa on kärryttelyä.

Ponikerhossa käytämme kilttejä ja koulutettuja shetlanninponeja sekä ratsuponeja. Mahdollisuus on taitojen karttuessa myös ratsastaa isommilla hevosilla. Tallilta on mahdollista lainata kypärää harrastuksen alkuvaiheesa, suosittellemme myös vapaa-ajan vakuutuksen voimassa olon tarkastamista sillä pikkuiset ratsastajat eivät ole meidän toimesta vakuutettuja.

Olet sydämellisesti tervetullut opettelemaan hyviä hevosmiestaitoja ja ratsastusta kanssamme!


KOULUTUS/RATSUTUSPALVELUT

Karsinatilanteen mukaan otamme nuoria poneja sekä ajo- että ratsukoulutukseen.
 

MUUT PALVELUT

Mahdollisuuksien mukaan järjestämme perusratsastustunteja- ja valmennuksia. Poneja ja hevosia on mahdollista saada myös erilaisiin tapahtumiin sekä kärryajeluihin että ratsastukseen.

 Tarkempaa tietoa sähköpostitse tai soittamalla!